fbpx

Stress – wat is dat eigenlijk?

Ieder mens heeft wel eens last van stress. Stress op zich is prima, dat zorgt voor alertheid waardoor je goed kunt focussen. Maar als de stress niet af en toe vermindert, raakt de balans verstoord. Er is dan sprake van overbelasting, het gevolg kan zijn overspannenheid of zelfs een burn-out.

Vergelijk het met een pijl en boog. Op het moment dat je de boog aanspant, span je ook je armspieren aan. Je staat namelijk op het punt om de pijl weg te schieten en je ben echt geconcentreerd op je doel.. Zodra je de pijl los laat, ontspannen je armspieren.
Maar als je de pijl blijft vasthouden, wordt de druk op je spieren steeds hoger en gaat je arm trillen. Je kunt deze houding namelijk niet voor lange tijd blijven volhouden. En op een gegeven moment moet je loslaten. Het gevolg kan zijn dat je doel niet meer goed in beeld is en dat de pijl uit de richting vliegt.
Een metafoor voor het feit dat je minder controle hebt over de verhouding tussen inspanning en ontspanning.

Maar hoe weet je nu of jij last hebt van aanhoudende stress ? Je kunt inmiddels zo gewend zijn aan een bepaalde spanning in je leven dat dit voor jouw gevoel normaal is. Een stressvol leven kun je behoorlijk lang volhouden en natuurlijk heeft de ene persoon minder gauw last van stress dan de ander. Maar ook dan is het zaak regelmatig te ontspannen om zwaardere klachten te voorkomen.

Relatie privé / werk

Stress is niet altijd alleen maar privé- of werkgerelateerd, vaak is er sprake van een combinatie van factoren.
Als er spanning is op werkgebied door werkdruk of lastige arbeidsrelaties/conflicten, dan is het bijna onvermijdelijk dat je dit mee naar huis neemt.
Als je thuis kunt relaxen wordt de druk minder. Maar als er tegelijkertijd op privégebied dingen spelen die de aandacht vragen, is het extra lastig om de grens van ontspanning te bewaken.
Dit soort situaties werkt uiteraard twee kanten op: privéproblemen kunnen van invloed zijn op werkgebied en andersom. Je hebt dus niet altijd de situatie in eigen hand.
Wat je wel kunt doen is de stress proberen te beperken. De eerste stap is uitvinden waar de stress vandaan komt of wat de grootste stressfactor is.

Test

Op internet zijn legio testen te vinden, dit zijn echter globale testen en gaan niet in op de persoonlijke situatie, wat bij mijn praktijk wel het geval is.
Maar het is altijd leuk om uit te proberen:
Deze test gaat over werkstress en is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

https://szw.clients.vellance.net/

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Je kunt direct op dit bericht reageren via https://www.pliage.nl/contact/.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *