fbpx

Lachen is gezond?!

Afgelopen week zijn we naar een voorstelling van cabaretier Bert Visser geweest. Ja ik weet het, dat moet je leuk vinden. En ik had eigenlijk niet echt zin met een drukke dag achter de rug. Maar de tickets waren betaald en als je ergens tegenop ziet valt het meestal mee. Nou, dat klopte: ik heb heerlijk gelachen.

Ik kwam een stuk lichter naar buiten, vermoeidheid had plaatsgemaakt voor energie. En het werd me opnieuw duidelijk dat lachen een van de beste medicijnen is bij stress. Door te (schater)lachen haal je intensiever adem waardoor je meer zuurstof opneemt. Je ontspant en dat verlaagt de stress in je lichaam en hoofd.

In de jaren 80 en 90 was er een opkomst van lachworkshops. Deze workshops schijnen oorspronkelijk in India te zijn ontstaan, maar ik herinner me televisiebeelden van coaches en guru´s uit Amerika waar dit een rage was. Raar maar ook hilarisch vond ik dat toen, mensen die in een kring stonden en op commando overdreven gingen lachen. Inmiddels zijn lachworkshops heel populair bij grote gezelschappen voor teambuilding en andere uitjes. Gezamenlijk lachen werkt aanstekelijk en eigenlijk is dat met een cabaretvoorstelling ook zo. Als iedereen in de zaal moet lachen dan ga je vanzelf meedoen.

Nieuwsgierig ben ik op zoek gegaan naar een filmpje over deze guru’s. Gelukkig is er van alles te zien op YouTube: van lachworkshops tot lachyoga. Deze laatste vorm van lachtherapie is in 1995 ontwikkeld door Dr. Madan Kataria uit India en wereldwijd overgenomen door anderen. Bijgaand filmpje is niet van hem maar van een collega-guru: Laughing Yoga original by Yogi Ramesh Padney.

Ik hoop dat het aanstekelijk werkt en dat je even zonder stress geniet van het moment! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *